Bejelentkezés
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz​ A hasmenést súlyos betegségek is okozhatják​ Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!​

Központunkban nem csak gasztroenterológiai szolgáltatásokkal, de egyéb más vizsgálatokkal is várjuk leendő pácienseinket. Lehetőséget biztosítunk különböző laborvizsgálatokra, dietetikai, proktológiai, sebészeti és reumatológiai szakorvosi konzultációra.

Dietetika

A táplálkozástudomány az egészségtudatos életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában segít személyre szabott tanácsadással, továbbá a már meglévő betegségek gyógyítását célzó speciális étrend összeállításával.

Milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni?

A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi ismeretek alapján állítja össze az ideális táplálkozási tervet. Gyakorlati tanácsokkal segít az életmódváltásban, a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében. Fennálló betegség esetén a páciens egészségi állapota és betegségének lefolyása alapján segít az étrendi tanácsadásban. Speciális diétát állít össze bizonyos betegségekben szenvedőknek, mint például a cukorbetegség, laktóz- és lisztérzékenység, egyes allergiás, illetve emésztőszervi betegségek.

Forduljon bizalommal dietetikusainkhoz!

Segítséget nyújtunk az alábbi esetekben:

 • Fogyókúra
 • Súlynövelés
 • Ételallergia és ételintolerancia
 • Laktózérzékenység, tejfogyasztás okozta panaszok
 • Gluténérzékenység
 • Gyomor- és bélbetegségek (pl. Crohn-betegség)
 • Reflux betegség
 • Cukorbetegség
 • Hasnyálmirigy- és májbetegségek
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Epe- és vesebetegségek
 • Daganatos betegségek
 • Speciális étrend kialakítása kismamáknak, sportolóknak, gyermekeknek (7-8 éves kortól)

 

Hogyan zajlik a táplálkozástudományi tanácsadás?

A dietetikus kikérdezi életmódjáról, táplálkozási szokásairól, esetleges panaszairól, betegségeiről. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat, megméri a páciens testmagasságát, testtömegét és a testzsír-százalékot. A laborvizsgálatok (vérkép, vizeletvizsgálat, tejcukorérzékenység-vizsgálat) segítik a szakembert a megfelelő tanácsadásban. Táplálkozástudományi szempontok alapján, mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal tesz javaslatokat a páciens étrendjére, esetleg az életmódváltásra vonatkozóan.

Időpontfoglalás

Gasztroenterológia

A gasztroenterológia az emésztőszervek (nyelőcső, gyomor, vékonybél -beleértve a nyombelet is – vastag- és végbél, máj, epehólyag és epeutak, hasnyálmirigy) kóros elváltozásaival, annak diagnosztikájával, kezelésével és megelőzésével foglalkozó tudomány. 
A gasztroenterológiai konzultáció során a beteg emésztőszervi panaszainak részletes elemzése és áttekintése után a már korábbról rendelkezésre álló vizsgálati eredmények figyelembevételével történik döntés a további kivizsgálás szükségességéről, a kivizsgálás irányának, részleteinek a meghatározásáról, valamint az idő közben elkészült újabb eredmények ismeretében a diagnózis is ennek során kerül felállításra, vagy a korábbi diagnózis módosításra, illetve pontosításra.
A diagnózis ismeretében döntenek a terápia típusáról (endoscopos beavatkozás, műtéti ellátás, gyógyszeres kezelés stb.) ennek során kerül meghatározásra a gyógyszeres kezelés iránya, típusa, időtartama, ill. a diéta alapjainak a megbeszélése is.
 

Milyen panaszokkal érdemes gasztroenterológushoz fordulni?

 
Akkor érdemes a gasztroenterológust felkeresni, ha a páciens tünetei emésztőszervi eredetűnek imponálnak, vagy ha a háziorvosi vizsgálat, illetve más szakorvosi vizsgálatok eredménye alapján emésztőszervi eredetre van gyanú. Ezek a tünetek lehetnek hasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, fokozott fáradékonyság, a széklet és székelés különböző típusú megváltozásával járó tünetek, hányinger, émelygés, hányás, labor leletekben szereplő emésztőszervi okokra utaló kóros értékek (vérszegénység, vashiány, kóros májfunkciók, széklet vér pozitivitás stb.)

Megelőzés céljából az emésztőszervek, különösen a vastagbél daganatos betegségeinek korai felismerésére a panaszmentes személyek részére szűrővizsgálatok végzése indokolt, melyhez kapcsolódó kivizsgálás részleteit szintén a gasztroenterológiai konzultáció során lehet áttekinteni.

Hidrogén (H2) kilégzéses tesztek

A hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas. A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilélegzett levegő összetételének változását, mely bizonyíthatja az adott betegség fennállását.

A hidrogén kilégzési tesztek működési elvének háttere:

Hidrogén gáz az emberi szervezetben csak úgy keletkezik, hogy a bélbaktériumok erjesztik a szénhidrátokat. Amennyiben ezek nem megfelelően szívódnak fel a tápcsatornában, ez a normális mennyiségtől eltérő hidrogén koncentráció egy speciális mérőműszerrel mutatható ki a kifújt levegőből.

Milyen betegségeket segít diagnosztizálni a hidrogén (h2) kilégzési teszt?

A vizsgálat igazolhatja a laktóz érzékenységet, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO), és a fruktóz felszívódási zavart.

Laktóz kilégzési teszt

Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) abban az esteben alakul ki, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, és a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.

Laktulóz kilégzési teszt

A laktulóz kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok kimutatására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindrómának (SIBO) nevezzük. A kórkép puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár. Minden intolerancia vizsgálatot a laktulóz teszt elvégzésével kell kezdeni a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kizárása céljából.

Fruktóz kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara vizsgálható. A felszívódási zavar fennállása esetén a gyümölcscukor emésztés nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal jár.

Hogyan történik a h2 kilégzési teszt?

Egy csutorán keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt. A vizsgálat időtartama kb. 120 – 180 perc, 20 percenként szükséges elvégezni belefújást. A vizsgálat a kilélegzett levegő h2-tartalmát méri és jeleníti meg, az így kirajzolódó görbe segítségével állítható fel a diagnózis.

Hogyan kell előkészülni a h2 kilégzés vizsgálatra?

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások betartását.

A vizsgálatot megelőző 4 hétben ne vegyen be antibiotikumot, a megelőző 1 hétben hashajtót és gyomorürülést serkentő szereket.

A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon:

 • Zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
 • Zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
 • Olyan ételt, melyben zöldség főtt
 • Tejterméket, tejet vagy laktóztartalmú élelmiszereket
 • Szénsavas italokat, gyümölcsleveket illetve alkoholtartalmú italokat

Kérjük ne dohányozzon!

Fogyasztható ételek, italok:

 • Főzve, natúr sütve vagy párolva: szárnyas húsokat, felvágottakat, burgonyát, rizst, sonkát, halakat, tojást, tésztát
 • Kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
 • Fehér lisztből készült pékáru
 • csak szénsavmentes víz fogyasztható

A vizsgálatot megelőző napon 19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.

A vizsgálat napján:

A vizsgálat hossza maximum 3 óra hossza, melyre kérjük éhgyomorral érkezzen.

A vizsgálat napján kérjük ne használjon szájápolási termékeket ( szíjvíz, fogkrém, rágógumi). Reggel felkelést követően fogkrém nélkül mosson fogat , majd a vizsgálat előtt ismételje meg szintén fogkrém nélkül.

A rendszeresen szedett gyógyszereit , a vizsgálatot megelőzően ne vegye be, és kérjük ne dohányozzon.

Vizsgálat kiértékelése:

A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.

Adókedvezmény igénybevétele:

„A pozitív eredmény nem minden esetben jelenti az intoleranciát, ezért szükséges lehet további kiegészítő vizsgálat elvégzése is. Javasoljuk, hogy minden h2 kilégzési teszt eredménnyel keresse fel gasztroenterológus szakorvosát. Amennyiben  intolerancia fennállása igazolódik, adókedvezmény jogosultságot kaphat, melyhez a szükséges NAV igazolást az Affidea Magyarország Kft. gasztroenterológus szakorvosi véleménye/javaslata alapján az Ön háziorvosa állítja ki.

Proktológia

Mi a proktológia?

A proktológia a sebészetnek olyan ága, mely a végbélnyílás, illetve annak környéke, és a végbél betegségeinek gyógyítását célozza.

Mikor érdemes proktológust felkeresni?

Ha a következő panaszokat, tüneteket tapasztalja a végbélnyílás környékén:

 • fájdalom
 • vérzés
 • duzzanat
 • viszketés
 • váladékozás
 • nehezített székelés
 • akaratlan anyag vesztés

Gasztroenterológusa a következő esetekben fog a fentieken kívül proktológai vizsgálatot javasolni:

 • tapintható elváltozás
 • látható, endoszkóppal nem eltávolítható elváltozás

Mi történik a proktológiai vizsgálat során?

ANAMNÉZIS:

Pácienseinkkel először átbeszéljük a megelőző kórtörténetüket, korábbi betegségeiket, műtéteiket. Részletesen meghallgatjuk aktuális panaszaikat, ezzel kapcsolatban pontosító kérdéseket tehetünk fel. Rákérdezünk a szedett gyógyszerekre, gyógyszerallergiára. Külön foglalkozunk a székelési szokásokkal, a széklet általános jellemzőivel, hiszen gyakran ennek a megváltoztatása a tünetek javulását eredményezheti.

VIZSGÁLAT

A proktológiai vizsgálat során a végbélnyílás, annak környéke, a végbélnyílás csatorna és a végbél 6-20 cm-es szakasza vizsgálható. Rendelőnkben biztonságos, empatikus, ítélkezéstől mentes környezetben vizsgáljuk a hozzánk fordulókat. A lehető legkényelmesebb módon, speciálsan, erre a célra szolgáló, egyszer használatos vizsgáló nadrágba öltözik át a páciens, majd a vizsgálat, és/vagy beavatkozás bal oldalfekfő helyzetben történik.
A vizsgálat az esetek legalább 90 %-ában teljesen fájdalmatlan, azon esetekben, amikor eleve a fájdalom a panasz, érzéstelenítő krémet, vagy injekciót alkalmazva tudjuk csökkenteni, vagy megszüntetni a fájdalmat. A vizsgálat során pácienseket folyamatosan tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, a következő lépésről. Korrekt vélemény alkotáshoz szükséges a panaszos terület megtekintése, megtapintása, funkciójának vizsgálata. A végbélnyílás csatorna és a végbél vizsgálatához hozzá tartozik az úgynevezett tükrözés, mely során egy keskeny, egyszer használatos eszköz segítségével kapunk képet a fenti szervek állapotáról.

Kell-e előkészítés a vizsgálathoz?

Előkészítés a proktológiai vizsgálathoz alapvetően nem szükséges. Jelentősebb mennyiségű széklet akadályozhatja a vizsgálatot, ilyen esetben hashajtó kúp alkalmazását javasoljuk a vizsgálat előtt 15-30 perccel.
Hashajtás, étkezési megszorítás, a gyógyszerelésben történő változtatás nem indokolt.

Mi történik vizsgálat után?

Proktológiai vizsgálatot követően leírjuk és elmagyarázzuk pácienseinknek a találtakat, majd javaslatot adunk a kezelésre. Itt szóba jöhet sebészi beavatkozás, gyógyszeres kezelés (ebben az esetben e-recepttel látjuk el a hozzánk fordulókat) és életmódi tanácsadás, valamint további vizsgálati javaslatok. Megbeszéljük és leírjuk a további kezelési tervet, valamint az esetleges kontroll vizsgálat javasolt időpontját. A vizsgálati lap az EESZT-ben minden alkalommal rögzítésre kerül, így szükség esetén más kollégák, illetve a páciens bármikor hozzáférhet.

Aranyér betegség

Aranyeressége mindenkinek van, de csak azt kell gyógyítani, akinek panaszos.
Az aranyerek a végbélnyílás csatornában, illetve a végbélnyílás körül elhelyezkedő speciális érhálózat, mely normál esetben segít a kontinencia megfelelő megtartásában.

Az aranyér betegség (megnagyobbodott, és/vagy panaszos aranyerek) jelentős társadalmi, gazdasági problémát, az egyénnek kifejezett életminőség romlást jelentenek, megfelelő kezelésük ennélfogva kulcsfontosságú feladat.
Az aranyér betegség kialakulásának oka máig nem teljesen tisztázott, azonban biztosan szerepet játszik benne családi halmozódás mellett a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, az ezzel összefüggő székrekedés (bár a panaszok heveny kialakulását megelőzően gyakran figyelhetünk meg hasmenéses állapotot).
A betegség tünetei szerteágazóak. Járhat fájdalommal, duzzanattal, vagy anélkül, vérezhet, okozhat végbélnyílás viszketést. A kialakult állapot igen sokféle lehet, attól függően, hogy anatómiailag hol helyezkedik el az aranyér, illetve milyen mértékű a megnagyobbodás, valamint milyen szövődménnyel jár.
A kezelés ennek megfelelően szintén sokféle. Nincs univerzális, minden típusú aranyeresség ellátására optimális kezelési mód; az életmódi változtatásoktól kezdve a gyógyszeres kezelésen és különböző ambuláns sebészeti beavatkozásokon át a teljes izomrelaxációt és műtői feltárást igénylő eljárásokig terjed. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a szakértő és a különböző eljárásokban jártas szakember.

Végbélnyílás repedés (fissura ani, anal fissure)

A végbélnyílás repedés egy friss vagy idült seb a végbélnyílás érzékeny hámján. Jellemzően éles fájdalommal jár, mely széklet ürítéskor jelentkezik, vagy annak hatására fokozódik.
Kialakulásának hátterében számos ok húzódhat, gyakori a székrekedés, illetve a kismedencei és a végbél záró izomzat nem megfelelő működése.
Kezelésének alapja a kiváltó ok minél pontosabb feltérképezése, és kezelése. Az idült seb kezelésére, a záróizom esetleges fokozott tónusának csökkentésére többféle módszer is létezik, ezek alkalmazásában a fokozatosságot, a multidiszciplinaritást és a “Primum Nil Nocere” elvét tartjuk szem előtt.

Sinus pilonidalis (sacralis dermoid, pilonidalis cysta)

Alapvetően nem a végbél, vagy a végbélnyílás betegsége, mégis a proktológiai ellátási kör része. A farpofák közötti árokban jelentkező, gyakran váladékozó, vagy gyulladt üreg, járat vagy járatrendszer. Pontos eredete nem tisztázott, korábban fejlődési rendellenességnek, manapság inkább benőtt szőrszálak okozta idült fertőzésnek tartják. A radikális kimetszés, ha azt nem középvonali zárás követi, jó eredménnyel végezhető altatással, hasra fordítással kísért műtéti eljárás, azonban a műtét után hosszú ideig tartó mozgási korlátozást jelent a betegnek.
Egy újabb, kisebb szövethiányt okozó eljárással (pit picking) a betegség ambuláns keretek között kezelhető, a munkából, napi életvitelből kiesést általában nem jelent.

Időpontfoglalás

Reumatológia

A reumatológia a mozgásszervek megbetegedéseivel, valamint azok konzervatív – azaz nem műtéti – kezelésével foglalkozik.

Milyen panaszok esetén javasolt reumatológushoz fordulni?

 • gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalmak),
 • végtagfájdalmak,
 • ízületi porckopás (arthrosis) okozta panaszok,
 • ízületi gyulladás okozta panaszok,
 • csontritkulás (osteoporosis) okozta panaszok.

A probléma felderítésére számos képalkotó diagnosztikai eljárás, mint a röntgen, ultrahang-, CT-, és MR-vizsgálat, csontsűrűségmérés, illetve szükség esetén laborvizsgálat is rendelkezésre áll.

Időpontfoglalás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések