Bejelentkezés
A HPV nem csak a méhnyakrákért, de a torokrákok kétharmadáért is felelős!

A HPV nem csak a méhnyakrákért, de a torokrákok kétharmadáért is felelős!

2022. 03. 11. |

A torokban is kialakulhatnak különböző rosszindulatú daganatok, így torokrák, amelynek hátterében sokszor a HPV vírusfertőzés áll. Az Affidea Gasztroenterológiai Központjában gyomortükrözésre érkezett egy páciens, akinek a kezdődő torokrákját is sikerült felismerni, így gyorsan sor került a kezelésre és nagyon nagy eséllyel a gyógyulásra.

Sokan nem is sejtik, hogy a HPV nem csak a nőknél okozhat méhnyakrákot, hanem a férfiaknál torokrák kialakulásához vezethet. Magyarországon körülbelül 1500 férfit érint a torok vagy gégerák évente1, , amelynek 70%-a kapcsolatba hozható a Human Papilloma Vírussal.2 A HPV okozta torokrák a férfiak körében háromszor gyakrabban fordul elő, mint a hölgyeknél és leginkább a fiatalabbakat érinti. Ma már szerencsére a nőket rendszeresen szűrik és oltási programok is segítenek a méhnyakrák megelőzésében, addig a férfiak HPV fertőzése még kiemelt téma az egészségügyben. Ezért számít különleges eseménynek, hogy egy gyomortükrözés során derült fény a betegségre még igen korai stádiumban, hiszen a páciens panasz hiányában nem igen ment volna el fül-orr-gégészeti vizsgálatra, ahol egyébként a torokrákot a gyakorlatban szűrik és diagnosztizálják.

A torok és gégerákok szűrése alapvetően fül-orr-gégészeti feladat, de jelen esetben megfelelő endoszkópos technikával sikerült felismerni egy gyomortükrözés során. A daganatról videófelvétel készült, amelyet továbbadtunk onkológiai kezelés céljára. Ebben az esetben egy később komoly problémákat okozó, de jelenleg még tünetmentes HPV indikációjú rákot sikerült igen korai stádiumban észrevenni, lehetővé téve ezzel a sikeres sebészi kezelést. Mint ismeretes a HPV szexuális úton terjed, és az utóbbi évtizedekben megfigyelhető volt, hogy egyre gyakrabban okoz rosszindulatú elváltozást a férfiaknál a torokban, a középgaratban.3 Ajánlott azoknak a férfiaknak – akiknek a partnerénél HPV fertőzést állapítanak meg – azonnali fül-orr-gégészeti kivizsgálásra menni. Érdemes azzal tisztába lenni, hogy a gyomortükrözés során – különösen az altatásban megvalósuló gasztroszkópiánál –felismerhetők a torokban, gégében kialakuló rosszindulatú daganatok is, nem csak a gyomorrák.

Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai egészségügyi szektor egyik vezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, évente több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végez. Jelenleg több magánegészségügyi központot és kórházi diagnosztikai központot üzemeltet, ez utóbbiak részt vesznek az állami ellátás támogatásában. Az Affidea Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 7 millió pácienst lát el.

1 https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/
2 https://www.ucihealth.org/blog/2020/01/hpv-throat-cancer
3 https://www.cancer.org/cancer/anal-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Schwab Richárd, belgyógyász, gasztroenterológus, kutatóorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A hasmenést súlyos betegségek is okozhatják

2022. 03. 30. |

A legtöbben a hasmenést csak egy egyszerű kellemetlen panaszként élik meg, azonban nagyon komoly kórképek állhatnak a háttérben, így érdemes a hasmenés okait kivizsgáltatni. Hasmenés tulajdonképpen bármikor előfordulhat egész életünk […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések