Bejelentkezés

Mit jelentenek az endoszkópia/kolonoszkópia/gasztroszkópia stb. kifejezések?

Az endoszkópia az üreges belső szervek (például gyomor, bél, hasüreg stb.) belső vizsgálatát jelenti. Ezekben az esetekben egy kis nyíláson keresztül egy úgynevezett endoszkópot (belső optikai eszközt) vezetnek be az adott szervbe, és ott felvételeket/fotókat készítenek, olykor kisebb beavatkozásokat végeznek.

 • A kolonoszkópia magyarul vastagbéltükrözést jelent, ebben az esetben a vastagbelet vizsgálják endoszkóppal.
 • A gasztroszkópia vagy gyomortükrözés a nyelőcső-, a gyomor- és a patkóbél (nyombél) felső szakaszának vizsgálatára használatos endoszkópos módszer.

Kolonoszkópia

Kinek ajánlott a vastagbéltükrözés?

Sajnos a vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus idősebb korban, amely viszont korai stádiumban sikeresen kezelhető, illetve a bélben létrejövő polipok megfigyelésével és levételével megelőzhető.

A kolonoszkópiás vastagbélrákszűrés éppen emiatt rendkívül fontos lenne 45 éves kor felett, ha pedig valakinek a családjában korábban előfordult már rákos megbetegedés, akkor a szűrést (családtag megbetegedéskori korához képest) 10 évvel korábban kell elkezdeni.

Sajnos a legtöbb ember nem jár endoszkópos vastagbélrákszűrésre, így gyakran már csak az előrehaladott daganatokra jellemző tüneteket észlelik. Ekkor azonnal orvoshoz kell fordulni: székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, megmagyarázhatatlan fogyás, fájdalom, székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés.

Mi történik egy vastagbéltükrözés során?

A kolonoszkópia egy speciális vizsgáló helyiségben, az úgynevezett endoszkópos laborban vagy endoszkópos műtőben történik altatásban vagy anélkül. Ez utóbbi esetben a páciens általában először bal oldalfekvésben foglal helyet a vizsgáló asztalon, majd ez a testhelyzet változhat szükség szerint.

A vastagbéltükrözés folyamán az endoszkópot felvezetik a páciens végbélnyílásán keresztül a vastagbélbe. Az eszköz előrejutásához és a zavartalan képi működéshez fel kell fújni a belet, amely olykor szélgörcsöt okozhat. Természetesen a vizsgáló orvos igyekszik csökkenteni a kellemetlenségeket a levegő szabályozásával és a bél csavarodását csökkentő manőverekkel. Az altatásos kolonoszkópia előnye, hogy a páciens nem éli meg ezeket a kellemetlen tüneteket.

A kolonoszkópia célja a vastagbél teljes áttekintése, azaz a kóros elváltozások felismerése, és szövetmintavétel a további vizsgálatokhoz. A mintavételnél a műszer munkacsatornáján keresztül egy színesgombostűfejnyi, úgynevezett biopsziás fogót vezetnek be, és kicsípnek egy pici darabot a nyálkahártyából. Ez kis vérzéssel jár, amely hamar megszűnik, így egyéb veszélye nincs a műveletnek. Az egyértelműen jóindulatúnak imponáló polipokat leveszik, majd tovább küldik szövettani vizsgálatra.

A polipok endoszkópos eltávolítása – az úgynevezett polypectomia – műtéti beavatkozás. Az orvos a kimetszés előtt injekciót ad a polip nyelébe vagy lapos polipok esetén az alá, és így elemeli a nyálkahártyát a bélfal mélyebb rétegétől, csökkentve ezzel az alig 3 mm vastag bélfal perforációjának veszélyét. A polip nyelének csonkját vagy a metszés utáni sebet miniatűr fém klip segítségével zárják.

Hogyan csökkenthető a vastagbéltükrözéssel járó kellemetlenség/fájdalom?

A kolonoszkópia alapvetően egy kellemetlen beavatkozás, amelynek élménye azonban jelentősen javítható modern endoszkóp használatával, tapasztalt szakorvosi segítséggel. A vizsgálatot gyakran végzik altatásban, ebben az esetben a páciens semmit nem érzékel a kellemetlenségekből és a fájdalomból.

Nagyon fontos, hogy a betegek megfelelő módon – az orvos utasításait betartva – készüljenek fel a vizsgálatra, és sikeres legyen a kolonoszkópiát megelőző béltisztítási folyamat. A tiszta bélrendszerben ugyanis az endoszkóp előrehaladása is könnyebb és a képalkotás is hatékonyabb.

Hogyan kell készülni a vastagbéltükrözésre?

A vastagbéltükrözést minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg, amelynek során a pácienst részletesen kikérdezik, megvizsgálják fizikailag. Emellett szükséges vérvétel (általában vérkép, vércsoport, ellenanyagszűrés, véralvadási paraméterek (INR), vesefunkció (KN, Kreatinin), ionok (Na, K), bizonyos esetekben hasi ultrahang vagy CT/MR-vizsgálat, valamint erőteljes béltisztítás-hashajtás.

Amennyiben a beavatkozás altatásban történik, akkor EKG-ra és kardiológiai kivizsgálásra is sor kerülhet. A vizsgálat sikeressége részben azon múlik, hogy milyen hatékony a vastagbéltükrözés előtti béltisztítás, ugyanis minél jobban sikerült, az orvos annál pontosabb diagnózist tud mondani, illetve rákszűrés esetén annál több polipot képes észlelni.

Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző 1-2 napon gyakorlatilag rostmentes diétán legyen a beteg. Ez azt jelenti, hogy ne fogyasszon húst, zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, ehet viszont vajas kenyeret, sajtot. Az előkészület alatt végig kötelező a megemelt folyadékbevitel, amely szükséges a felírt béltisztitó készítményekhez is. A vizsgálatot közvetlenül megelőző napon már csak folyékony étrend javasolt, amelybe belefér például az üres leves kevés tésztával, a szűrt gyümölcslé, de a legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. A béltisztító szerek megfelelő hatásának eléréséhez, az eredményességhez rendszerint több liter (3-4 l) folyadékot kell a készítmények mellé fogyasztani. Mindemellett az orvos tanácsot ad arra is, hogy a beteg milyen módon szedje szokásos gyógyszereit.

Milyen szempontok alapján válasszak a vastagbéltükrözéssel foglalkozó szolgáltatók közül?

A kolonoszkópia sikere jórészt a használt endoszkópon és a vizsgálatot végző orvos szakértelmén múlik. Az Affidea Gasztroenterológiai Központban a legmodernebb eszközöket használjuk, amelyeknek előnyeiről a technológiai rovatban olvashat.

Orvosaink elismert gasztroenterológus szakemberek, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek mind a vastagbél- mind pedig a gyomortükrözés területén. Lehetőséget biztosítunk altatásban végzett vizsgálatokra is, amely fontos szempont lehet a kellemetlenséget kevésbé tűrő páciensek számára.

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A vastagbél látható szervi jellegű eltéréseinek kimutatását segíti.

 • (pl.: polypok, daganat, gyulladás, fekélyképződés, divertikulum)

Milyen típusú betegségek diagnózisát NEM segíti a vizsgálat?

A végbél záróizom betegségeinek a diagnosztizálására. Arra a proktológiai vizsgálatot célszerű alkalmazni.

Veszélyes/Milyen kockázatokkal jár a vastagbéltükrözés?

Megfelelő tapasztalattal rendelkező beavatkozást végző személyzet által alkalmazott kolonoszkópos vizsgálat a szakmai szabályok betartása mellett gyakorlatilag elhanyagolható mértékű kockázattal jár. Az esetleges szövődmények kialakulásának a valószínűsége súlyos bélbetegség fennállása esetén magasabb. (pl.: súlyos bélgyulladás, bélfalnak az elvékonyodásával járó kifekélyesedése stb.)

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a beteg vagy a bél nincs alkalmas állapotban a beavatkozás elvégzésére.

Mikorra várható eredmény?

A beavatkozás után a szemmel látható elváltozások vonatkozásában azonnal adunk eredményt. A biopsziás minták szövettani vizsgálatának eredménye általában a vizsgálatot követően 14 nappal szokott elkészülni.

Gasztroszkópia

Kinek ajánlott a gyomortükrözés?

A gasztroszkópiát általában orvosi javaslatra végzik, ha a betegnek különböző tünetei vannak. A módszerrel számos betegség diagnosztizálható és kisebb műtétek is elvégezhetők. A gyomortükrözéssel megállapítható betegségek:

 • reflux betegség, nyelőcső gyulladás és fekély, nyelőcső visszér, nyelőcső daganat, nyelőcső fali sérvek (diverticulum), nyelőcső szűkület
 • rekeszsérv
 • gyomornyálkahártya gyulladása, gyomorfekély, gyomor daganat
 • patkóbél gyulladás, lisztérzékenység okozta elváltozások, daganat, az epe- és hasnyálmirigy vezeték kiömlőnyílásának (Vater-papilla) daganata
 • felső tápcsatornai vérzés

A gasztroszkópia során elvégezhető kisebb beavatkozások:

 • vérzéscsillapítás – A vérzés forrásának azonosítása után különböző, a gasztroszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközökkel a vérzés megállítható. Ilyen eljárás a vérző nyelőcső-visszérre helyezett gumigyűrű, a vérzés helyének érösszehúzó anyaggal történő befecskendezése, a vérzést mechanikusan elszorító fém-klip felhelyezése stb.
 • polipok, kisebb daganatok eltávolítása – elektromos hurok, miniatűr kések segítségével
 • daganatos szűkületek tágítása, áthidalás – úgynevezett fém-stentek segítségével
 • nyelésképtelen betegek gyomrába tápszonda ültetése (PEG)
 • speciális műtétek végzése – a nyelőcső Zenker-diverticulum (magas nyelőcső sérv) megoldására, a gyomorszáj elernyedési képtelensége (achalasia) műtéti kezelésére
 • idegentest eltávolítása

Hogyan zajlik egy gyomortükrözés?

A vizsgálat során az endoszkópot a szájon keresztül vezetik be a gyomorba altatásban vagy éber állapotban. A gasztroszkópia egy speciális vizsgáló helyiségben, az úgynevezett endoszkópos laborban vagy endoszkópos műtőben történik.

Mivel a gyomortükrözés során az eszközt a szájon keresztül a torokba, majd a nyelőcsőbe vezetik, ez öklendezést vált ki. Az altatás előnye, hogy a páciens nem éli meg ezeket a kellemetlen tüneteket. A vizsgálat 6-8 percig tart. Ha altatás nélkül történik a vizsgálat, akkor első lépésben a garatot érzéstelenítik, ami 1%-os Lidocain spray befúvását jelenti. Ha elzsibbadt a páciens torka, akkor az endoszkópos szakasszisztens segítségével elfoglalja a megfelelő helyzetet a vizsgáló asztalon, ami a gasztroszkópia esetén bal oldalfekvés. Ezután fogvédőt helyeznek be, amely védi a fogakat és persze a műszert is a harapástól. Az asszisztens textil lepedőt helyez a fel-nyak alá, mert a vizsgálat alatt nyál folyik ki. Ha mindenki készen áll, a vizsgáló orvos megkezdi a gasztroszkóp levezetését, és amikor eléri a garatban a nyelőcső bemenetét, felszólítja a pácienst, hogy nyeljen egy nagyot.

A gasztroszkópia során a cél a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél felső felének teljes áttekintése, a kóros elváltozások felismerése és szövetmintavétel a további vizsgálatokhoz. Ez úgy történik, hogy a műszer munkacsatornáján keresztül egy színesgombostűfejnyi minta vételére alkalmas, úgynevezett biopsziás fogót vezetnek be, és kicsípnek egy kis darabot a nyálkahártyából. Ez kis vérzéssel jár, amely hamar megszűnik, így egyéb veszélye nincs a műveletnek.

Hogyan csökkenthető a gyomor- és vékonybéltükrözéssel járó kellemetlenség/fájdalom?

A kellemetlenséget kevésbé tűrő páciensek számára ajánlott az altatásban végzett gasztroszkópia, amikor a beteg semmit nem érzékel a vizsgálattal járó fájdalomból, kellemetlen tünetekből.

Hogyan kell készülni a gyomortükrözésre?

Legfontosabb, hogy a vizsgálatra a betegnek teljes éhgyomorral kell érkezni. Amennyiben a gyomortükrözés altatásban történik, akkor a vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani. A gyomortükrözés előtt általában legalább 6 órás éhezés szükséges, de az orvos előírhat hosszabbat is, ha gyomorürülési zavarra gyanakszik. Tiszta folyadékot ilyenkor is lehet a vizsgálat előtt 2-4 órával fogyasztani.

A gyomortükrözés előtt speciális diéta nem szükséges, de mindenképpen könnyű ételek fogyasztása, szénsavmentes italok javasoltak a vizsgálatot megelőző napon. Itt is előzetesen történik vérvétel, esetlegesen ultrahang vagy CT/MR-vizsgálat és a szokásos gyógyszerek szedését is átbeszélik a páciensek az orvossal.

Milyen szempontok alapján válasszak a gyomor- és vékonybéltükrözéssel foglalkozó szolgáltatók közül?

A gasztroszkópia sikere jórészt a használt endoszkópos eszközön és a vizsgálatot végző orvos szakértelmén múlik. Az Affidea Gasztroenterológiai Központban a legmodernebb berendezéseket használjuk, amelyeknek előnyeiről a technológiai rovatban olvashat.

Orvosaink elismert gasztroenterológus szakemberek, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek mind a vastagbél- mind pedig a gyomortükrözés területén. Lehetőséget biztosítunk altatásban végzett vizsgálatokra is, amely fontos szempont lehet a kellemetlenséget kevésbé tűrő páciensek számára.

Melyek a gyomortükrözés lehetséges szövődményei?

Ha a beavatkozás mechanikai hatására esetleg vérzés, felszínes és mélyebb nyálkahártya sérülés, esetleg a nyálkahártya megrepedése, igen ritka esetben akár a gyomor vagy a nyombélfal kilyukadása, az előzőekben említettekhez hasonló nyelőcső sérülések, a vizsgálat közbeni légzési nehézség, félrenyelés, a vizsgálat közbeni gyomorváladék légcsőbe/tüdőbe jutását követően kialakulhat tüdőgyulladás (aspirációs pneumónia)

Mikorra várható eredmény?

A beavatkozás után a szemmel látható elváltozások vonatkozásában azonnal adunk eredményt. A biopsziás minták szövettani vizsgálatának eredménye általában a vizsgálatot követően 14 nappal szokott elkészülni.

Biztonságos a gyomortükrözés? / Lehetséges veszélyei a gyomortükrözésnek.

Megfelelő tapasztalattal rendelkező beavatkozást végző személyzet által alkalmazott kolonoszkópos vizsgálat a szakmai szabályok betartása mellett gyakorlatilag elhanyagolható mértékű kockázattal jár. Az esetleges szövődmények kialakulásának a valószínűsége súlyos bélbetegség fennállása esetén magasabb. (pl.: súlyos bélgyulladás, bélfalnak az elvékonyodásával járó kifekélyesedése stb.)

Milyen betegségeket lehet megállapítani a gyomortükrözés során?

A nyelőcső, a gyomor és a nyombél szemmel látható módon érzékelhető szervi jellegű megbetegedéseit. (pl.: nyelőcsőfekély, nyelőcsővisszér, nyelőcsőszűkület, nyelőcsődaganat, felmaródásos refluxbetegség, rekeszizomsérv, gyomorhurut vagy gyulladás, gyomorfekély, gyomordaganat, gyomorpolyp, nyombélfekély, nyombélszűkület, nyombélpolyp, nyombéldaganat (a más szervekről odaterjedő elváltozások is).

Hogyan jelentkezhetek az Affidea Gasztroenterológiai Központjába vizsgálatra?

Hogyan jelentkezhetek vizsgálatra?

Telefonon a +36 1 803 6464 számon foglalhat időpontot.
Online a foglalási felületen keresztül jelentkezhet be hozzánk, amelyet itt érhet el.

Milyen panaszokkal érdemes gasztroenterológus orvoshoz fordulni?

Amennyiben valaki valamilyen emésztőrendszeri problémát, tünetet, fájdalmat érzékel mindenképpen érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni. A vastagbélrákszűrésre pedig tünetmentesen is ügyelni kell, amely 45 év felett mindenkinek ajánlott legalább 5 évente.

Milyen betegségekkel foglalkoznak az Affidea Gasztroenterológiai Központjában?

Gasztroenterológus orvosaink jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek minden emésztőrendszeri betegség, illetve szűrés terén. Ugyanakkor az Affidea Gasztroenterológiai Központja a legmodernebb endoszkópos eszközökkel felszerelt az országban, így gasztroszkópia és kolonoszkópia vizsgálatokat, illetve az eszközökkel végrehajtható kisebb beavatkozásokat egyaránt végeznek.

Hogyan kapom meg az eredményeimet?

Az Affidea Gasztroenterológiai Központban nemcsak írásos leletet állítunk ki a betegek számára, de videót és fotót is rögzítünk a vizsgálat fázisairól. Ezeket a képi adatokat, felvételeket egy pendrive-on vihetik magukkal a betegek, így könnyen megmutathatják más szakorvosoknak is az eredményeket.