Bejelentkezés
Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

2022. 03. 11. |

A COVID-19 járvány miatt nagyon sok szűrővizsgálat késik, így több ezer vastagbélrákos beteg lehet a pandémia másodlagos áldozata! A vastagbélrák korai stádiumban nem jár tünetekkel, amikor azok jelentkeznek, már sokszor késő van. Ezért nagyon fontos a vastagbélrák és a végbélrák szűrése.

Az elmúlt két évben készült vizsgálatok kimutatták, hogy az újonnan felfedezett daganatos betegségek száma egyre kevesebb a világjárvány kezdete óta. Ez azzal magyarázható, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatokat és az éves rutin eljárásokat is késve, vagy egyáltalán nem végzik el. Egy modell becslése szerint – melyet az USA National Cancer Institute készített – a koronavírus világjárvány nem csak a fertőzöttek életét veszélyezteti, de plusz 10 ezer ember haláláért lesz felelős az elkövetkező évtizedben a túl későn elvégzett emlő-, és vastagbélrák vizsgálatok miatt. Sok esetben a betegségre már csak olyan stádiumban derül fény, amikor már nagyon nehéz lesz segíteni a betegeken.

Tény, hogy jelenleg a rosszindulatú daganatok kiszűrése nem tartozik emberek legfontosabbnak tartott feladatai közé. De pont eljött az idő arra, hogy elvégeztessük az elhalasztott, de szükséges vizsgálatokat. Ne feledje senki, hogy a vastagbélrák vagy a végbélrák tünetei korai stádiumban tulajdonképpen nem léteznek. Amikor a vastag- és végbélben elindulnak a kóros folyamatok, akkor maga a páciens ebből még nem érez semmit. A daganatot megelőző polipokat csak endoszkópos rákszűrő vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Itt az Affidea Gasztroenterológiai Központjában működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja, amely minden eddigi eszköznél hatékonyabban szűri a lehetséges elváltozásokat.

Kinek ajánlott szűrésre menni?

Mivel a korai vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 50 év feletti embernek szűrésre kell mennie. De melyek vajon a vastagbélrák tünetei, amelyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni? Ilyen tünet a székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, a megmagyarázhatatlan fogyás, a fájdalom, a székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés. Ha ilyen panaszokat tapasztal, akkor nem szabad késlekedni, mert ez befolyásolhatja a betegség sikeres gyógyítását és a hosszú távú életkilátásokat. Léteznek olyan személyek, akik fokozott rizikócsoportba tartoznak, ha például valakinek a közvetlen családtagjainál előfordult gyomor vagy bélrendszeri rosszindulatú daganat azok a családok, akkor az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni a szűrést a hozzátartozóknál.

Mindenkinek elemi érdeke, hogy a COVID-19 járvány miatt ne halasztódjanak el vizsgálatok. Itt, az Affidea Gasztroenterológiai Központban minden pácienst biztonságos környezet vár: az itt dolgozók már felvették a szükséges védőoltásokat, az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterek, folyamatos a levegőáramlás, illetve központi légszűrés működik. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. Egyik páciensünk, Kern Lajosné nyugdíjas gyógyszerész így értékelte a nálunk végzett vizsgálatát: „2005 óta járok vastagbéltükrözésre, így már volt tapasztalatom más egészségügyi intézményekkel is. Nagyon örülök, hogy most az Affideát választottam, mert itt teljesen biztonságban éreztem magam a koronavírus fertőzéstől, ráadásul a legmodernebb gépeket használják. Az altatási folyamatról, a vizsgálatról, az ott töltött időről, a személyzetről és a kényelmes ágyról is csak pozitívan tudok mesélni. Ez egy kiváló létesítmény mindazoknak, akik fájdalommentesen, kényelmes körülmények között szeretnék a kolonoszkópiát megcsináltatni.”

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Sike Róbert, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos.

További cikkeink

A HPV nem csak a méhnyakrákért, de a torokrákok kétharmadáért is felelős!

2022. 03. 11. |

A torokban is kialakulhatnak különböző rosszindulatú daganatok, így torokrák, amelynek hátterében sokszor a HPV vírusfertőzés áll. Az Affidea Gasztroenterológiai Központjában gyomortükrözésre érkezett egy páciens, akinek a kezdődő torokrákját is sikerült […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések