Bejelentkezés
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz​ A hasmenést súlyos betegségek is okozhatják​ Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!​

A gasztroszkópia vagy gyomortükrözés a nyelőcső-, a gyomor- és a patkóbél (nyombél) felső szakaszának vizsgálatára használatos endoszkópos vizsgáló módszer.

Milyen esetekben kell gyomortükrözést végezni?

A gyomortükrözést legtöbbször a panaszok, a tünetek, a laboratóriumi- és egyéb leletek, valamint a betegvizsgálat alapján, a gasztroenterológus rendeli el.
Mindenképpen el kell végezni a vizsgálatot, ha vészjósló, úgynevezett “alarm tüneteket” észlelünk:

 • véres hányás, fekete széklet
 • nem szűnő erős felhasi fájdalom
 • visszatérő hányás
 • nyelési zavar (falatelakadás), fájdalmas nyelés
 • étvágytalanság és akarat ellenére történő fogyás
 • nem tisztázott vashiányos vérszegénység
 • folyamatosan fennálló gyomorpanaszok 50 éves kor felett

Mikor nem végezhető gyomortükrözés?

A napi rutin során a gyomortükrözés ellenjavallatai:

 • súlyos szívelégtelenség, szívinfarktus
 • súlyos légzési zavarral járó tüdőbetegség
 • a nyaki gerinc súlyos deformitása
 • a torok szűkületével vagy súlyos deformációjával járó gégészeti megbetegedések
 • pszichiátriai betegségek, súlyos agyi érelmeszesedés – amikor a páciens együttműködése nem megoldható (ilyenkor részletes kivizsgálás után esetleg altatásban)

Milyen betegségeket állapíthat meg a gyomortükrözés?

A vizsgálat során a nyelőcsövet, a gyomorszájat, a gyomrot és a patkóbelet nagy fényerővel, nagyítással megvizsgáljuk és szükség esetén szövettani mintát veszünk. A daganatos elváltozásból, polipból vett minta szövettani vizsgálata az elváltozás jó- vagy rosszindulatú természetéről ad információt. A fekély esetében ugyanez a cél. A gyomorból vett mintából Helicobacter meghatározást is végeznek. A patkóbélből szövettani mintát véve, a mikroszkópos vizsgálat során a bélbolyhok állapota és a gyulladásos jelenségek alapján a lisztérzékenység diagnózisa is felállítható.

A gyomortükrözéssel megállapítható betegségek

 • reflux betegség, nyelőcső gyulladás és fekély, nyelőcső viszér, nyelőcső daganat, nyelőcső fali sérvek (diverticulum), nyelőcső szűkület
 • rekeszsérv
 • gyomornyálkahártya gyulladása, gyomorfekély, gyomor daganat
 • patkóbél gyulladás, lisztérzékenység okozta elváltozások, daganat, az epe- és hasnyálmirigy vezeték kiömlőnyílásának (Vater-papilla) daganata
 • A felső tápcsatornai vérzés okai

Milyen terápiás beavatkozások lehetségesek a gyomortükrözés során?

Az endoszkópia fejlődésének köszönhetően a gyomortükrözés segítségével egyre többféle terápiás beavatkozás, endoszkópos műtéti megoldás lehetséges.

A gyomortükrözés során végezhető terápiás és műtéti beavatkozások:

 • vérzéscsillapítás – A vérzés forrásának azonosítása után különböző, a gasztroszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközökkel a vérzés megállítható. Ilyen eljárás a vérző nyelőcső visszérre helyezett gumigyűrű, a vérzés helyének érösszehúzó anyaggal történő befecskendezése, a vérzést mechanikusan elszorító fém-klip felhelyezése stb.
 • polipok, kisebb daganatok eltávolítása – elektromos hurok, miniatűr kések segítségével
 • daganatos szűkületek tágítása, áthidalás – úgynevezett fém-stentek segítségével
 • nyelésképtelen betegek gyomrába tápszonda ültetése (PEG)
 • speciális műtétek végzése – a nyelőcső Zenker-diverticulum (magas nyelőcső sérv) megoldására, a gyomorszáj elernyedési képtelensége (achalasia) műtéti kezelésére
 • idegentest eltávolítása

Milyen előkészületek szükségesek a gyomortükrözés előtt?

Orvosi vizsgálat

A gyomortükrözés műszeres vizsgálat, ezért előtte mindenképpen szakorvosi konzultáció szükséges. Ennek során a páciens részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata segít abban, hogy minden szempontot figyelembe véve eldöntsék a vizsgálat szükségességét, elvégezhetőségét és a technikai kivitelezés körülményeit.
A gasztroenterológus szakorvossal történő konzultáció során az orvos tájékoztatást ad a gyomortükrözés menetéről és kockázatairól. Mindezeket követően az orvos előjegyzi a pácienst a vizsgálatra és meghatározza a szükséges előkészületeket.

Orvosi előkészületek

 • vérvétel – általában vérkép, véralvadási paraméterek (INR), vesefunkció (KN, Kreatinin), ionok (Na, K) szükségesek
 • amennyiben a vizsgálat előtt szükséges, akkor hasi ultrahang vagy CT, MR végzését rendelhetik el
 • EKG – amennyiben a vizsgálat altatásban fog történni
 • véralvadásgátló gyógyszerek felfüggesztése vagy átállítás injekcióra
 • a páciens egyéb állandó gyógyszereinek a vizsgálat előtti napokban és a vizsgálat napján történő szedésének megbeszélése
 • szükség esetén kiegészítő szakorvosi vizsgálat az altató orvossal, kardiológussal vagy más, a páciens tartós betegségét kezelő szakorvossal

A páciens részéről szükséges előkészületek a vizsgálat előtt

A vizsgálat előtti teendőket a szakorvosi konzultáció során részletesen megbeszélik. Fontos a gyógyszerek megbeszélése. Általában a szokásos gyógyszereket be lehet venni. Különösen fontos, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ne maradjanak el, hiszen a vizsgálat miatti izgalom egyébként is emeli a vérnyomást. Cukorbetegség esetén azonban kérheti az orvos, hogy ne vegye be a gyógyszerét, mivel nem ehet és így leeshet a vércukra. Az esetleges szövettani mintavétel vagy más beavatkozás miatt a vizsgáló orvos a véralvadásgátló gyógyszer elhagyását kérheti. Legfontosabb, hogy a vizsgálatra teljes éhgyomorral kell érkezni. Amennyiben a gyomortükrözés altatásban történik, akkor 4 órával előtte már folyadékot sem szabad fogyasztani. Szájszáradás esetén tiszta vízzel lehet öblögetni.

Gyomortükrözés előtti étrend, avagy mit lehet enni?

A gyomortükrözés előtt általában legalább 6 órás éhezés szükséges, de az orvos előírhat hosszabbat is, ha gyomorürülési zavarra gyanakszik. Tiszta folyadékot ilyenkor is lehet a vizsgálat előtt 2-4 órával fogyasztani. Az altatásos vizsgálat előtt 4 órával a folyadékot is abba kell hagyni.
Egyébként a gyomortükrözés előtt speciális diéta nem szükséges, de mindenképpen könnyű ételek fogyasztása, szénsavmentes italok javasoltak az előző napon.

A gyomortükrözés menete

A gyomortükrözésre előjegyzett időpontban kerül sor. A vizsgálatot megelőzően még adategyeztetés történik, továbbá lehetőség van a vizsgáló orvostól kérdezni. A vizsgálat előtt beleegyező nyilatkozatot kell aláírni. Amennyiben a gyomortükrözés altatásban történik, a páciens az altatóorvossal is találkozik és az altatással kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot is alá kell írni. A vizsgálathoz egyszerhasználatos ruhát biztosítunk.

A gasztroszkópia egy speciális vizsgáló helyiségben, az úgynevezett Endoszkópos Laborban vagy Endoszkópos Műtőben történik.

A gyomortükrözés egy kellemetlen vizsgálat. Az eszközt a szájon keresztül a torokba, majd a nyelőcsőbe vezetjük. Ha a vizsgálat éber állapotban történik, akkor az eszköz bevezetése öklendezést vált ki. Az altatás előnye, hogy a páciens nem éli meg ezeket. A vizsgálat 6-8 percig tart.

Ha altatás nélkül történik a vizsgálat, akkor első a garat érzéstelenítése, ami 1%-os Lidocain spray befúvását jelenti. Ha elzsibbadt a páciens torka, akkor az endoszkópos szakasszisztens segítségével elfoglalja a megfelelő helyzetet a vizsgáló asztalon, ami a gasztroszkópia esetén bal oldalfekvés. Ezután fogvédő behelyezése a következő lépés. Ez védi a fogakat és persze a műszert is a harapástól. Az asszisztens textil lepedőt helyez a fej-nyak alá, mert vizsgálat alatt nyál folyik ki. Ha mindenki készen áll, a vizsgáló orvos megkezdi a gasztroszkóp levezetését és amikor eléri a garatban a nyelőcső bemenetét, felszólítja a pácienst, hogy nyeljen egy nagyot.

Amennyiben a gyomortükrözés altatásban történik, az altatóorvos asszisztense vénás kanült helyez be, amelyen keresztül infúziót, altatószert és egyéb szükséges gyógyszert fog kapni a páciens. Az egyik kézujj végére úgynevezett pulzoximétert helyeznek fel, ami a vizsgálat során a vér oxigén szintjét folyamatosan méri majd. Vérnyomásmérő is kerül az egyik felkarra és elvégzik a vizsgálat előtti mérést. A mellkasra öntapadó EKG elektródákat tapasztanak, hogy az altatás során a szívműködést is folyamatosan ellenőrizhessék. Ha mindezekkel elkészültek, akkor stabil bal oldalfekvésbe helyezkedik a páciens. Ha minden készen áll, akkor megkezdik az altatószer adagolását. Ha a páciens elaludt, akkor kezdik a gasztroszkópos vizsgálatot.

A gasztroszkópia során a cél a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél felső felének teljes áttekintése, a kóros elváltozások felismerése és szövetmintavétel a további vizsgálatokhoz. Ez úgy történik, hogy a műszer munkacsatornáján keresztül egy színesgombostűfejnyi, minta vételére alkalmas, úgynevezett biopsziás fogót vezetünk be és kicsípünk egy kis darabot a nyálkahártyából. Ez kis vérzéssel jár, de az hamar megszűnik és egyéb veszélye nincs ennek a műveletnek.

A gyomortükrözés után

Az altatás nélküli vizsgálat után megfigyelés rendszerint nem szükséges. Folyadékot a gyomortükrözés után 1 órával lehet fogyasztani, illetve akkor, ha az érzéstelenítő hatása kiment.

Altatásos gyomortükrözés után általában egy-másfél órás megfigyelés szükséges. Ennek során a páciens infúziót kap, ellenőrzik a vérnyomását. Ezután a nővér segítségével felkel és átöltözik. Ha minden rendben, az altatóorvos és a vizsgáló orvos is úgy látja, akkor elbocsátható.

Elbocsátás előtt a vizsgáló orvos elmondja, hogy mit talált, vett-e szövettani mintát, történt-e beavatkozás, és mik a további teendők, valamint írásos leletet ad. Ha a vizsgálatról készült fotó- vagy videódokumentáció, akkor az is átvehető. A szükséges gyógyszereket a vizsgáló orvos felírja.

A páciens a vizsgálat után még érezhet kellemetlenségeket, amik néhány óra alatt megoldódnak. Ilyenek például a felhasi diszkomfort, böfögés. Ébren történt vizsgálat után torokfájás is jelentkezhet, amely akár napokig megmaradhat. Az altatásos vizsgálat után ez ritka.

Gyomortükrözés után mire kell figyelni és mit lehet enni?

A vizsgálat után általában egy órával már lehet enni. Általában könnyű étel javasolt, a zsíros és fűszeres ételek nem célszerűek. A vizsgálat napján pihenés csak altatás esetén szükséges. Másnap már lehet dolgozni akkor is, ha altatásos gasztroszkópia történt.

Ha a vizsgálat altatásban történt, akkor aznap a páciens nem vezethet gépjárművet. Az altatás nélküli gasztroszkópia után, ha nem volt műtéti jellegű beavatkozás, a páciens gyakorlatilag minden csinálhat.

Ha a gasztroszkópia során szövettani mintavétel történt, akkor annak eredményével újabb konzultáció lesz szükséges. A szövettani eredmény általában 2-3 hét alatt érkezik meg.

A gyomortükrözés lehetséges szövődményei

Mint minden invazív (testüregbe hatoló) vizsgálatnak, a gyomortükrözésnek is lehetnek szövődményei. Szerencsére ezek nagyon ritkák, 8-10 ezer vizsgálatra jut egy. Előfordulhat a nyálkahártya megsértése, ritkán a nyelőcső- a gyomor- vagy a patkóbél falának kilyukadása (perforáció).

Gasztroszkópos vizsgálatra jelentkezne?

A gombra kattintva időpontot foglalhat
gasztroszkópos vizsgálatra.

Időpontfoglalás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések