Bejelentkezés
Ismerje meg a post-COVID emésztési panaszokat!

Ismerje meg a post-COVID emésztési panaszokat!

2022. 03. 11. |

A COVID-19 betegek fele a fertőzés idején, majd azt követően is különböző emésztési tünetektől szenved. A vírus ezen túl súlyosbíthat már korábban meglévő emésztőrendszerbeli betegségeket is.

A WC, mint veszélyforrás

A SARS-CoV-2 a az úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik a hámsejtek felszínén így kialakítva a fertőzést, ezek a receptorok pedig jelen vannak a tápcsatorna teljes szakaszán. A vírus tehát károsíthatja a gyomrot és béltraktust, valamint a májban és az epeutakban jelen lévő hámsejteket is. A fertőzés idején tapasztalták, hogy jelentős mennyiségű vírus ürül a széklettel, emiatt a WC-helyiségek is komoly fertőzési forrásnak számítanak. Sőt még olyankor is pozitív lehet egy már gyógyultnak nyilvánított COVID-19 beteg anális tesztje, amikor az orr és garatváladékból már nem kimutatható a kórokozó.

A COVID-betegek fele érintett

A COVID-betegeknél nagyon gyakran fordulnak elő emésztési panaszok: hasi fájdalom, görcsök émelygés, hányinger, hasmenés és súlyos esetben bélvérzés. Ezek az emésztési panaszok nem kapcsolódnak mindenképpen az ismert COVID-tünetekhez (légzőszervi tünetek, láz stb.) A betegek ötödénél csak az emésztőrendszerbeli problémák jelennek meg izoláltan, esetleg szag- és ízvesztéssel kombinálva. A súlyos, kórházban ápolt COVID-betegeknél szinte mindig van gasztroenetrológiai panasz is, bár sokszor már csak boncolásnál derül ki, hogy például bélvérzése is volt a COVID következtében elhunyt páciensnek. Általánosságban elmondható, hogy önmagában a koronavírus nem képes belső vérzést okozni, ugyanakkor a már meglévő hámsérüléseket a bélrendszerben, a gyomor felmaródásait, a nyelőcsővisszér tágulatot képes irritálni annyira, hogy azok vérezni kezdjenek.”

Máj kivizsgálás ajánlott a fertőzést követően

Sok COVID-betegnél epepangásra utaló tünetek is megfigyelhetők, hasonlóan ahhoz, mintha az epeutak elzáródtak volna. Megváltoznak a laboratóriumi leletek, akár a duplájára emelkednek a máj enzimértékei, és émelygés, hányinger lép fel, pedig nincs valódi mechanikai elzáródás az epeutakban. Ilyenkor az epe kiválasztás sejtszintű zavara vezet a folyamat kialakulásához és eredményezi a tüneteket.

A COVID belobbanthat súlyos emésztőszervi betegségeket

A vírus megtámadja azokat a hámsejteket, amelyekhez kötődött, ez igaz a gyomorra, a teljes bélrendszerre és a májra, valamint jelentősen károsodik a bélflóra. Irritábilis Bél Szindróma (IBS) jelentkezhet, felszívódási zavarok léphetnek fel, és fellángolhatnak korábban nyugvó állapotban lévő gyulladásos betegségek is. Ráadásul a fertőzés legyőzésére kapott gyógyszerek és antivirális készítmények tovább rontják az emésztőrendszer állapotát.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Sike Róbert, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21. |

A stresszoldás napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen egy kutatás szerint több mint kétszer annyi ember stresszelt a pandémia alatt, mint előtte. A folyamatos stressz pedig súlyosan károsítja az emésztőrendszert, így […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések