Bejelentkezés
Mindent a polipokról

Mindent a polipokról

2022. 03. 11. |

A bélrendszerben előforduló rosszindulatú daganatok többnyire veszélyes polipokból alakulnak ki, amelyek ismerete így nagyon fontos.

A vastagbélben és az emésztőcsatornában előforduló polipok neve nem véletlen. Ezek a sejtburjánzások ugyanis nagyon hasonlítanak alakjukban a tengerből ismert polipokra. Léteznek jóindulatú képletek és olyan polipok is, amelyek veszélyesek lehetnek a szervezetre, tehát komolyabb rákos betegség is kialakulhat belőlük, például a vastagbélrák, amelyben évente több ezren vesztik életüket Magyarországon.
A fentiekből adódóan nem kell minden polipot eltávolítani, ugyanakkor a betegek legtöbbször a bélrendszerben kialakuló, rosszindulatú polipokkal találkoznak, amelyek a rák előszobájának is tekinthetők. A béldaganatok előfordulása igen gyakori Magyarországon minden esztendőben több, mint 11.000 embert diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. Ajánlott ezért 45-50 év felett mindenkinek endoszkópos rákszűrésre mennie, amelynek előnye, hogy nemcsak a rákgyanús polipok fedezhetők fel időben hatékonyan, hanem azok el is távolíthatók a vizsgálat során. Nálunk az Affidea Gasztroenterológiai Központban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja, amelynek technikai funkciói minden eddiginél pontosabban feltérképezik és jelzik a polipokat a vizsgálat során felszíni szerkezetét.

A poliposodási hajlam egyénfüggő, alapvetően a genetika határozza meg, de az tévhit, hogy az orrpolipok és a nőgyógyászati polipok bármilyen kapcsolatba lennének a bélrendszerben előforduló polipokkal. A genetikai hajlam inkább azt jelenti, hogy a családban, rokonoknál korábban már előfordultak veszélyes polipok, illetve vastagbélrák is. A vastagbéldaganatok előszobájának tekinthető sejtburjánzások kialakulhatnak környezeti hatások következtében is. Ilyen életmódbeli rizikótényezők: a stressz, a táplálkozási szokások, káros szenvedélyek, mozgásszegény életmód. Például jóval nagyobb az esély egy vastagbél-polipra szorulás vagy a bélrendszerben kedvezőtlen irányba változó mikrobiom esetén. A vastagbélrák megelőzésének legjobb módja az egészséges életmód mellett az endoszkópos szűrés.

Az endoszkóppal végzett polip eltávolítást nevezzük polypectomiának, amely 2 cm-es nagyságig járóbeteg-szakellátás keretében elvégezhető, nálunk itt az Affideánál még altatásban végzett endoszkópos vizsgálatra is lehetőség van. Az egyértelműen jóindulatúnak imponáló polipokat egyszerűen leveszik és elküldik szövettani vizsgálatra. A nagyobb, gyanús polipok eltávolítása összetett folyamat: ilyenkor ugyanis magából a bélfalból is kimetszésre kerül egy kis rész. Az eltávolítás első lépéseként injekciót adnak a polip nyelébe vagy lapos polipoknál a polip alá vagy a polip fejébe, amely így elemeli a nyálkahártyát a bélfal mélyebb rétegétől, csökkentve ezzel a perforáció veszélyét. Ez a manőver a vérzés veszélyét is csökkenti. A polip nyelének csonkját vagy a metszés utáni sebet kis fém klip segítségével zárják.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Sike Róbert, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

2022. 03. 11. |

A COVID-19 járvány miatt nagyon sok szűrővizsgálat késik, így több ezer vastagbélrákos beteg lehet a pandémia másodlagos áldozata! A vastagbélrák korai stádiumban nem jár tünetekkel, amikor azok jelentkeznek, már sokszor […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések