Bejelentkezés
A hasmenést súlyos betegségek is okozhatják

A hasmenést súlyos betegségek is okozhatják

2022. 03. 30. |

A legtöbben a hasmenést csak egy egyszerű kellemetlen panaszként élik meg, azonban nagyon komoly kórképek állhatnak a háttérben, így érdemes a hasmenés okait kivizsgáltatni.

Hasmenés tulajdonképpen bármikor előfordulhat egész életünk során, kezdve a csecsemőkortól, egészen az életünk végéig. A legtöbben banális panaszként kezelik, csak akkor foglalkoznak vele, ha a hasmenés már jelentősen befolyásolja a hétköznapokat. Mi is történik ilyenkor? Hasmenés esetén a vastagbélben a bélfal szöveteinél “sűrűbb” (ozmotikusan aktívabb) a béltartalom, és ez vizet von el a környezetéből, ennek eredménye lesz a híg széklet. Ez a jelenség többféle tünettel járhat: nagyon nehéz lesz visszatartani a székelést, pluszban a gyakori híg székelés felmarja a végbélnyílást és akár még sebeket is okozhat. Hasmenéses fertőzésnél akár a beteg ki is száradhat. Amennyiben a hasmenés tünetei több napon keresztül fennállnak, vagy a napi háromszori híg székletürítés történik, akkor az már egészségügyi problémának tekinthető és nem hozható összefüggésbe a táplálkozással.

De vajon mi okozza a hasmenést? A legtöbbször valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza a hasmenést (pl.: Salmonella, Shigella, Clostridioides Difficile). Például sok esetben most a COVID-19 betegségnél is tapasztalhatók hasmenéses tünetek. A hasmenés háromnegyedét a tapasztalatok szerint a nem megfelelő higiéniával tárolt táplálék okozza.1 Ugyanakkor, ha a hasmenés heteken keresztül, krónikusan fennáll, vagy időszakosan váratlanul visszatér, akkor más betegségek állhatnak a háttérben. Ilyen lehet a Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás, a diverticulitis, azaz a vastagbél úgynevezett zsákocskái által okozott gyulladásos folyamat és a vastagbélrák is. Mivel számos egyéb oka is lehet a krónikusan fennálló hasmenéseknek, így a 10 nap után is meglévő, “nem-fertőző” hasmenés esetén mindenképpen érdemes endoszkópos vizsgálatot végeztetni.” A kolonoszkópiás vizsgálaton nemcsak a vastagbél állapotát tekintik át, de a vékonybél utolsó szakaszát, a Bauhin billentyűn túli, úgynevezett terminális ileumot is. A krónikus hasmenést ugyanis a fent említett Crohn betegség is okozhatja, amely a terminális ileum megtekintése után, illetve az innen vett szövetmintából általában igazolható. Ezen túl felismerhetők a polipok, illetve a rákmegelőző állapotnak számító elváltozások is. Ne vegye félvállról a hasmenést, hanem forduljon gasztroenterológus orvoshoz.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Schwab Richárd, belgyógyász, gasztroenterológus, kutatóorvos.

További cikkeink

A gyomortükrözés így menthet meg egy fiatal életet!

2021. 04. 14. |

Tudta, hogy a Human Papilloma Vírus okozta torokrák elsősorban a fiatal férfiakat érinti? A gégerákok szűrése elsősorban fül-orr-gégészeti feladat, ugyanakkor egy más céllal végrehajtott gyomortükrözésen is kiderülhet, hogy valami nincs […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések