Bejelentkezés
Diverticulosis – egy ismeretlen betegség, ami az 50 év felettiek felét érinti

Diverticulosis – egy ismeretlen betegség, ami az 50 év felettiek felét érinti

2021. 01. 21. |

Visszatérő bal alhasi fájdalomtól szenved? Megváltoztak székelési szokásai? Gyakran puffad a hasa? Forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz!

A vastagbél diverticulosis a bél falán képződő borsónyi – mogyorónyi méretű kiöblösödéseknek láncolata, vaktasakok képződése. A béltartalom ezekből a diverticulomokból nehezen távozik, és ez gyakran az adott bélszakasz gyulladását eredményezi. Hogyan alakulnak ki ezek az úgynevezett vaktasakok? Kialakulásuknak legfőbb oka a bélen belüli nyomás tartós emelkedése, amit a rostszegény táplálkozás idéz elő. Idősebbeknél gyakrabban fordul elő, mint a fiataloknál, az 50 év feletti korosztály közel felénél megjelenik a betegség. Ez az elváltozás a bal oldali leszálló vastagbelet érinti leginkább, de a vastagbél bármely szakaszán előfordulhat.

Amennyiben a vastagbélen gyulladás alakul ki, akkor diverticulitis-ről beszélhetünk, amelynek általános tünetei a hasi puffadás, a fokozott bélgáz ürítés, a hasi fájdalom, mely leggyakrabban a bal oldalon, a köldöktől balra és lefelé szokott előfordulni. Komoly gyulladás esetén a fájdalom erősebb, mely állandósulhat is, ezen kívül láz is társulhat hozzá. A székletürítés rendje is megváltozik ezeknél a betegeknél, sok esetben jelentkezik hasmenés vagy a széklet elakadása után nagyobb mennyiségű híg széklet, olykor véres széklet is megfigyelhető. Ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a vastagbél daganat esetén tapasztalhatókhoz, így mindenképpen nagyon fontos, hogy szakember vizsgálja ki a problémák hátterét. Hogyan történik a fájdalom és egyéb tünetek okának feltárása? Sajnos a labor vizsgálat és a hasi ultrahang nem szolgáltatnak elegendő információt a pontos diagnózis felállításához. Ezeknél a betegeknél feltétlenül kolonoszkópiát kell végezni, hogy a diverticulust és az esetleges daganatos elváltozásokat elkülönítsék egymástól. Diverticulosis igazolása esetén ugyanis a kezelés sokkal hatékonyabban és eredményesebben alkalmazható.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21. |

A stresszoldás napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen egy kutatás szerint több mint kétszer annyi ember stresszelt a pandémia alatt, mint előtte. A folyamatos stressz pedig súlyosan károsítja az emésztőrendszert, így […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések