Bejelentkezés
Széklethabitus- változás, avagy minden meglepetésre figyelni kell a mosdóban!

Széklethabitus- változás, avagy minden meglepetésre figyelni kell a mosdóban!

2021. 01. 21. |

Gyakran változik a székletének minősége? Olykor hasmenést, máskor szorulást tapasztal? A táplálkozási szokásai nem változtak, a mosdóban mégis meglepetések várják? Ezekkel a tünetekkel gasztroenterológus szakemberhez kell azonnal fordulni!

A székelés gyakorisága, minősége rendkívül fontos információkat szolgáltat a bélrendszer és az emésztőrendszer működéséről. Éppen amiatt tisztába kell lenni a széklethabitus változás fogalmával. Ez tulajdonképpen a székelés korábban megszokott rendjének megváltozását jelenti. Jellemzően ilyenkor a székrekedés váltakozik hasmenéssel, esetleg a székelés gyakorisága vagy a széklet formája változik meg. Ha székelés után valaki úgy érzi, hogy nincs komplett kiürülés, az szintén figyelemfelkeltő tünet lehet. Széklethabitus változás bármely életkorban előfordulhat a szűkület kiváltó okától függően. Gyulladásos betegség okozta szűkület inkább fiatalabb életkorban jellemző, míg daganat vagy vastagbél diverticulosis okozta szűkület inkább 50 éves életkor felett jellemző. Gyulladásos folyamat, fertőzéses okok, bélflóra megváltozása (antibiotikum szedés után) a bél krónikus vérkeringési zavara szintén eredményezhet széklethabitus változást.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy a korábbi szabályos, rendszeres székletürítése változatlan táplálkozási szokások ellenére megváltozik, akkor ennek a folyamatnak az okát tisztázni kell. A háttérben állhat vastagbél daganat, nagyméretű vastagbél polip, vastagbél diverticulosis, bélszűkületet eredményező bélgyulladás vagy vérkeringési zavar. Ezen túl okozhatja a vastagbél baktérium összetételének (microbiomnak) a változása is. Az okokat kolonoszkópiával lehet kideríteni, de előfordulhat, hogy a még a vastagbéltükrözés sem mutat semmilyen szervi eltérést, ilyen esetekben funkcionális okok állhatnak a tünetek hátterében

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Megosztás

További cikkeink

Ismerje meg a post-COVID emésztési panaszokat!

2022. 03. 11. |

A COVID-19 betegek fele a fertőzés idején, majd azt követően is különböző emésztési tünetektől szenved. A vírus ezen túl súlyosbíthat már korábban meglévő emésztőrendszerbeli betegségeket is. A WC, mint veszélyforrás […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések