Bejelentkezés
Véres széklet? – Ne húzza az időt!

Véres széklet? – Ne húzza az időt!

2021. 01. 21. |

A székletben megjelenő vér a legtöbb embert sokkolja, ugyanis mindenki rögtön rosszindulatú daganatra gondol első körben. Természetesen a vérzést más is okozhatja, de a hátteret tényleg azonnal tisztázni kell!

Amikor friss, piros vért látunk a toalett papíron, az valószínűleg a végbélnyílásból származik. Ha a vér megjelenik a WC csészében is, akkor már felmerül az aranyér lehetősége. Ha a vér alvadékos, akkor az azt jelzi, hogy a végbéltől feljebb, valahol a vastagbélben van egy vérzésforrás. Azonban, ha a vér a széklettel keveredik, akkor már más okokra is gondolni kell: a végbél és felsőbb bélszakasz részvételével zajló bélgyulladás egyes típusai is okozhatnak vérzést, valamint a bélfali sérvek/ kis zsákocskák (diverticulumok) is vérezhetnek. A bél vérkeringési zavarai szintén a vastagbélben okozhatnak vérzést. A legközismertebb, hogy a vastagbél jó- és rosszindulatú daganatai is vérezhetnek, ezért is használnak széklet-vér teszteket a rákszűréshez. Olyan is előfordul, hogy a vérzés hátterében nem találunk eltérést, hanem kiterjedt nyálkahártya vérzés okozza a tüneteket, ilyen előfordulhat például véralvadásgátlók szedésénél. Megkerülhetetlen szabály, hogy amennyiben vér hagyja el a tápcsatornát, akkor mindenképpen vastagbéltükrözést kell végezni, de ha a gasztroenterológus úgy ítéli meg, akkor gyomortükrözéssel kiegészítve.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

További cikkeink

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21. |

A stresszoldás napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen egy kutatás szerint több mint kétszer annyi ember stresszelt a pandémia alatt, mint előtte. A folyamatos stressz pedig súlyosan károsítja az emésztőrendszert, így […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések