Bejelentkezés
Az ártatlan hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

Az ártatlan hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

2021. 01. 21. |

Már 10 napja hasmenéssel küzd, ne vegye félvállról, hanem forduljon gasztroenterológus szakemberhez!

Az orvosok kortól és nemtől függetlenül a napi ötszöri, hasmenéses székletürítést már nem tartják egészségesnek, azaz ez már nem indokolható a táplálkozással. A panasz természetesen lehet váltakozó, olykor még az életminőséget is jelentősen befolyásolja.

De mi is tulajdonképpen a hasmenés? Ilyenkor a vastagbélben a bélfal szöveteinél “sűrűbb” (ozmotikusan aktívabb) a béltartalom, amely vizet von el a környezetéből, és ez híg székletet eredményez. A hasmenés hátterében számos betegség állhat: különböző fertőzések (Salmonella, Shigella, Clostridioides Difficile), Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, diverticulitis. A hasmenés okának kiderítését minden esetben laborvizsgálatokkal kezdik, amelyen kizárják a legfontosabb fertőzések lehetőségét. Erre azért is szükség van, mert a kolonoszkópia során a fertőzött gyulladt bél könnyebben sérülhet. A kolonoszkópiás vizsgálaton nemcsak a vastagbél állapotát tekintik át, de a vékonybél utolsó szakaszát, a Bauhin billentyűn túli un. terminális ileumot is. A krónikus hasmenést ugyanis Crohn betegség is okozhatja, amely a terminális ileum megtekintése után, illetve az innen vett szövetmintából általában igazolható. A tünetek mögött a vastagbél zsákocskái, úgynevezett diverticulumai által okozott gyulladás is állhat, ez akár bél-perforációhoz is vezethet. A tapasztalatok szerint nagyon sok egyéb oka is lehet a krónikusan fennálló hasmenéseknek, de a 10 nap után is meglévő, “nem-fertőző” hasmenés esetén mindenképpen érdemes endoszkópos vizsgálatot végeztetni, amellyel kideríthető a pontos háttér. Előfordulhat az is, hogy súlyos gyulladás esetén először képalkotó vizsgálatokra, például natív hasi röntgenre, vagy hasi CT vizsgálatra kerül sor, hogy a kolonoszkópia alatti perforáció veszélyének kockázatát felmérjék.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ég a gyomra? – Ne a savlekötőkben reménykedjen!

2021. 01. 21. |

Égő gyomor, nyelési nehézségek, gombócérzés – a reflux-betegség hátterében többféle tényező állhat! A refluxos tünetek megjelenése kortól és nemtől független, mégis a 30-50 év közötti aktív férfiak körében a leggyakoribb. […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések