Bejelentkezés
Ég a gyomra? – Ne a savlekötőkben reménykedjen!

Ég a gyomra? – Ne a savlekötőkben reménykedjen!

2021. 01. 21. |

Égő gyomor, nyelési nehézségek, gombócérzés – a reflux-betegség hátterében többféle tényező állhat!

A refluxos tünetek megjelenése kortól és nemtől független, mégis a 30-50 év közötti aktív férfiak körében a leggyakoribb. A betegség típusos tünetei a gyomorégés, a sav visszaáramlása a nyelőcsőbe, a torokkaparás és gombócérzés és a gyomorszáj tájéki fájdalom. A gyógyszertárakban ugyan kaphatók recept nélkül is savcsökkentők, és sokan az internetet böngészve kipróbálják a reflux teát, a reflux-párnát, a Salvus vizet és sok más módszert, a lehető leghatékonyabb kezelést mégis a gasztroenterológus tudja kiválasztani számukra. A panaszok okát általában gyomortükrözéssel tárják fel.

De vajon milyen okok húzódhatnak a háttérben? Például rekeszsérv, gyomorgyulladás vagy fekély, Helicobacter pylori fertőzés, nyombélfekély, ami rontja a gyomor ürülését és ezáltal másodlagosan provokálja a refluxot. A gyomortükrözésen túl szükség lehet a nyelőcső pH-mérésre és nyomásmérésre is, főleg, ha anti-reflux műtétet terveznek. A gyomorürülés egyéb zavarai is okozhatnak refluxot, ilyen például a cukorbetegségben ismert gyomorürülési zavar, de szerepet játszhat a vékonybél flóra kóros megváltozása, amelyet célzott diétás és probiotikus kezeléssel lehet gyógyítani. A reflux mellett a nyelési nehézséget mindig nagyon komolyan kell venni, és ezekben az esetekben kötelezően gyomortükrözést kell végezni, ugyanis ennek oka általában valamilyen szűkület. Ilyet okozhat a kezeletlen refluxbetegség esetén az állandó savas felmaródás okozta hegesedés, a nyelőcsőrák, az igen ritka allergiás nyelőcső gyulladás, illetve az úgynevezett eozinofil nyelőcső gyulladás.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21. |

A stresszoldás napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen egy kutatás szerint több mint kétszer annyi ember stresszelt a pandémia alatt, mint előtte. A folyamatos stressz pedig súlyosan károsítja az emésztőrendszert, így […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések