Bejelentkezés
Mindent a polipokról

Mindent a polipokról

2022. 03. 11. |

A bélrendszerben előforduló rosszindulatú daganatok többnyire veszélyes polipokból alakulnak ki, amelyek ismerete így nagyon fontos.

A vastagbélben és az emésztőcsatornában előforduló polipok neve nem véletlen. Ezek a sejtburjánzások ugyanis nagyon hasonlítanak alakjukban a tengerből ismert polipokra. Léteznek jóindulatú képletek és olyan polipok is, amelyek veszélyesek lehetnek a szervezetre, tehát komolyabb rákos betegség is kialakulhat belőlük, például a vastagbélrák, amelyben évente több ezren vesztik életüket Magyarországon.
A fentiekből adódóan nem kell minden polipot eltávolítani, ugyanakkor a betegek legtöbbször a bélrendszerben kialakuló, rosszindulatú polipokkal találkoznak, amelyek a rák előszobájának is tekinthetők. A béldaganatok előfordulása igen gyakori Magyarországon minden esztendőben több, mint 11.000 embert diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. Ajánlott ezért 45-50 év felett mindenkinek endoszkópos rákszűrésre mennie, amelynek előnye, hogy nemcsak a rákgyanús polipok fedezhetők fel időben hatékonyan, hanem azok el is távolíthatók a vizsgálat során. Nálunk az Affidea Gasztroenterológiai Központban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja, amelynek technikai funkciói minden eddiginél pontosabban feltérképezik és jelzik a polipokat a vizsgálat során felszíni szerkezetét.

A poliposodási hajlam egyénfüggő, alapvetően a genetika határozza meg, de az tévhit, hogy az orrpolipok és a nőgyógyászati polipok bármilyen kapcsolatba lennének a bélrendszerben előforduló polipokkal. A genetikai hajlam inkább azt jelenti, hogy a családban, rokonoknál korábban már előfordultak veszélyes polipok, illetve vastagbélrák is. A vastagbéldaganatok előszobájának tekinthető sejtburjánzások kialakulhatnak környezeti hatások következtében is. Ilyen életmódbeli rizikótényezők: a stressz, a táplálkozási szokások, káros szenvedélyek, mozgásszegény életmód. Például jóval nagyobb az esély egy vastagbél-polipra szorulás vagy a bélrendszerben kedvezőtlen irányba változó mikrobiom esetén. A vastagbélrák megelőzésének legjobb módja az egészséges életmód mellett az endoszkópos szűrés.

Az endoszkóppal végzett polip eltávolítást nevezzük polypectomiának, amely 2 cm-es nagyságig járóbeteg-szakellátás keretében elvégezhető, nálunk itt az Affideánál még altatásban végzett endoszkópos vizsgálatra is lehetőség van. Az egyértelműen jóindulatúnak imponáló polipokat egyszerűen leveszik és elküldik szövettani vizsgálatra. A nagyobb, gyanús polipok eltávolítása összetett folyamat: ilyenkor ugyanis magából a bélfalból is kimetszésre kerül egy kis rész. Az eltávolítás első lépéseként injekciót adnak a polip nyelébe vagy lapos polipoknál a polip alá vagy a polip fejébe, amely így elemeli a nyálkahártyát a bélfal mélyebb rétegétől, csökkentve ezzel a perforáció veszélyét. Ez a manőver a vérzés veszélyét is csökkenti. A polip nyelének csonkját vagy a metszés utáni sebet kis fém klip segítségével zárják.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Sike Róbert, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Az ártatlan hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

2021. 01. 21. |

Már 10 napja hasmenéssel küzd, ne vegye félvállról, hanem forduljon gasztroenterológus szakemberhez! Az orvosok kortól és nemtől függetlenül a napi ötszöri, hasmenéses székletürítést már nem tartják egészségesnek, azaz ez már […]

elolvasom

Megosztás

Választ találhat a gyakran ismételt kérdések között.

gyakran ismételt kérdések